Stivuitoare manuale – principiu de functioanare

Stivuitoarele sunt utilaje cel mai adesea utilizate in activitatile unui depozit. Ele pot servi atat la transportul rapid al marfurilor in interiorul depozitului, la incarcarea sau descarcarea lor, cat si la manevrarea acestora pe verticala. Depozitarea pe verticala a marfurilor va genera automat o utilizare optima a spatiului destinat acestui scop. In acest fel, se vor putea folosi tot mai eficient suprafete cat mai restranse in cadrul depozitelor. Asadar, beneficiul major oferit de stivuitoare il poate reprezenta exploatarea adecvata a spatiilor nu foarte generoase din interiorul depozitelor. Totodata restrangerea timpului de lucru concomitent cu sporirea cantitatii de marfuri manevrate pot duce la o crestere a productivitatii muncii in cadrul depozitelor.

Stivuitoarele folosite la depozitarea de marfuri pot fi de mai multe feluri. In raport cu scopul pentru care au fost proiectate, stivuitoarele pot fi manuale sau actionate electric ori pe baza de combustibil avand in dotare un motor cu ardere interna. Motostivuitoarele sunt cele mai des utilizate in depozitele cu capacitate foarte mare de stocare in vreme ce stivuitoarele manuale pot servi cu succes activitatii acelor depozite cu suprafete mai restranse, unde volumul de marfuri manevrat nu este foarte ridicat. De regula utilizarea electrostivuitoarelor implica cheltuieli de intretinere si functionare mai mici comparativ cu motostivuitoarele si pot fi la fel de utile acolo unde se inpune manavrarea unor cantitati considerabile de marfuri.

In general stivuitoarele dispun de un sistem hidraulic ce face posibila ridicarea marfurilor la diferite inaltimi. In cele mai multe dintre cazuri un sistem hidraulic se compune dintr-un piston al unei pompe ce aplica presiune unui lichid in interiorul unui cilindru, ce va fi preluata ulterior de un piston mai mare. Astfel in timp ce forta pistonului creste presiunea se va ridica iar lichidul va putea actiona cel de-al doilea piston mai mare, facand astfel posibila functionarea pe verticala a sistemului de ridicare a stivuitoarelor. Acest sistem are la baza principiul conversiei fortei mici intr-o forta mai mare, fiind apt in cazul stivuitoarelor manuale sa ridice fara efort o greutate de pana la o mie de kilograme.

Astfel cu o simpla actionare a unei pedale si fara a se pune accent pe forta utilizatorului acest tip de stivuitoare se pot utiliza cu succes la stocarea pe verticala a marfurilor. Datorita sistemului hidraulic de care dispun stivuitoarele manuale sunt capabile a ridica marfurile de obicei pana la o inaltime de o suta saizeci de centimetrii. Astfel aceste modele de stivuitoare se vor putea face utile in conditiile unor cheltuieli minime sau zero de intretinere ori de functionare. Randamentul ridicat de care dau dovada stivuitoarele manuale in activitatile de depozit fac din aceste utilaje unele dintre cele mai practice si mai putin costisitoare. Acolo unde volumul de marfuri de manevrat nu va justifica actiunea motostivuitoarelor ori a electrostivuitoareleor, stivuitoarele manuale pot constitui solutia ideala.

http://www.2u2me.ro/unelte/353-stivuitor-manual.html

  • Trackback are closed
  • Comments (0)
  1. No comments yet.

You must be logged in to post a comment.